ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΔΥΣΗ ΤΗΣ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ, ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗΣ ΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΠΟΥ 2500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ
--------
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ 705 ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ ΗΛΕΚΤΡΟΛΟΓΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΩΝ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΥ ΜΕΤΣΟΒΙΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΜΕ ΤΙΤΛΟ "ΠΟΛΥΚΛΙΜΑΚΩΤΗ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΣΘΕΝΕΙΑΣ ΤΟΥ ΚΑΡΚΙΝΟΥ ΚΑΙ IN SILICO ΙΑΤΡΙΚΗ" (22 Οκτωβρίου 2021)
Αγαπητές Σπουδάστριες και Αγαπητοί Σπουδαστές που παρακολουθείτε ή που σκοπεύετε να παρακολουθήσετε το μάθημα του κύκλου διδακτορικών σπουδών της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΣΗΜΜΥ) ΕΜΠ με τίτλο "705, Πολυκλιμακωτή Προσομοίωση της Ασθένειας του Καρκίνου και In Silico Ιατρική",
Θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι σήμερα ξεκίνησαν οι διαλέξεις του μαθήματος. Παρουσιάστηκαν εισαγωγικά στοιχεία για το αντικείμενο του μαθήματος, για την κλινική τοποθέτηση και τις κλινικές προοπτικές του, καθώς και για τη διεθνή ιστορική του εξέλιξη. Ιδιαίτερα τονίστηκε το διεθνώς αδιαμφισβήτητο και ισχυρά τεκμηριωμένο γεγονός ότι η In Silico Ιατρική, αρχικά δια της Ιn Silico Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας και στη συνέχεια δια του ευρύτερου όρου της In Silico Ογκολογίας "γεννήθηκε" και θεμελιώθηκε στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στην Ομάδα για την In Silico Ογκολογία και την In Silico Ιατρική του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών (ΕΠΙΣΕΥ) της ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ. Υπάρχει πλειάδα διεθνών πηγών που τεκμηριώνει αδιάσειστα αυτό το γεγονός. Μια τέτοια πηγή είναι και το σχετικό άρθρο στη Εγκυκοπαίδεια Wikipedia με τις αναφορές του σε εργασίες δημοσιευμένες σε επιστημονικά περιοδικά υψηλού κύρους https://en.m.wikipedia.org/wiki/In_silico_medicine .
Τούτου δοθέντος, διαπιστώνεται ότι όχι μόνο η πραγματική κλασική Ιατρική, που θεμελιώθηκε κατά βάσιν από τον Ιπποκράτη και τη Σχολή του στην Κω, και η οποία λειτουργεί στον πραγματικό "Αριστοτέλειο", αισθητό κόσμο, γεννήθηκε στην Ελλάδα, αλλά και η Ιn Silico Ιατρική, θεραπαινίδα της πραγματικής Ιατρικής, η οποία λειτουργεί στον υπερβατικό "Πλατωνικό" χώρο των ιδεών, των διανοημάτων, των αλγορίθμων και των πολυκλιμακωτών κλινικών προσομοιώσεων, αναδύθηκε, θεμελιώθηκε και έκανε τα πρώτα βήματά της στην Αθήνα, στην ίδια χώρα, περίπου δυόμιση χιλιετίες αργότερα! Αυτή είναι μια πραγματικότητα, που πρέπει να κάνει την Ελλάδα υπερήφανη και να εμπνέει τις Νέες Ελληνίδες και τους Νέους Ελληνες για σκληρή, ενθουσιώδη και πρωτοπόρα δουλειά για την όλο και μεγαλύτερη προσφορά τους στην Ελληνική και στην παγκόσμια κοινωνία!
Αξίζει να αναφερθεί η επίσημη διατύπωση του διεθνούς Ινστιτούτου για την Εικονική Φυσιολογία του Ανθρώπου (Virtual Physiological Human Institute ή VPHi, https://www.vph-institute.org/ ), το οποίο είναι και σύμβουλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ότι "Η In Silico Ιατρική θα είναι το μέλλον!" Σχετικό video του εν λόγω διεθνούς οργανισμού για την ενημέρωση του ευρέος κοινού σχετικά με την In Silico Ιατρική με τίτλο "In Silico Medicine will be the Future" είναι άμεσα προσβάσιμο μέσω του συνδέσμου https://www.youtube.com/watch?v=cse_GBcHcsc
Μια πρόσφατη καίρια εξέλιξη είναι η ενσωμάτωση της In Silico Ιατρικής στις μεθόδους και στα "εργαλεία" του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC) (https://www.vph-institute.org/news/in-silico-medicine-is-now-in-the-ecdc-regulation.html ).
Πηγή ιδιαίτερης αισιοδοξίας για το επιστημονικό, τεχνολογικό αλλά και το ιατρικό μέλλον και την πρακτική χρησιμότητα του περί ού ο λόγος μαθήματος αποτέλεσε σήμερα η φυσική παρουσία και η απευθείας επιστημονική αλληλεπίδραση της κας Παρασκευής-Αντωνίας Θεοφίλου, υποψηφίας Διδάκτορος ΣΗΜΜΥ, ΕΜΠ, στον Τομέα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Υπολογιστών, και της κας Ωραιάνθης Φιστέ, υποψηφίας Διδάκτορος της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ειδικευομένης στην Παθολογική Ογκολογία στην Θεραπευτική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών "Αλεξάνδρα". Ηταν πραγματικά πηγή μεγάλης χαράς και ενθουσιασμού η επιστημονική "συνάντηση" μιας νέας γιατρού του ΕΚΠΑ και μιας νέας ηλεκτρολόγου μηχανικού και μηχανικού υπολογιστών του ΕΜΠ, στα πλαίσια της διδασκαλίας του εν λόγω ισχυρά διεπιστημονικού μαθήματος! Επιστημονική αλληλεπίδραση, ένωση δυνάμεων και συστράτευση ΓΙΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΠΟΝΟ ΚΑΙ ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΖΩΗ! Δηλαδή ακριβώς για το ιδεώδες που υπηρετεί το μάθημα!
Εύχομαι, υγεία, έμπνευση, δύναμη, ενθουσιασμό και πολλές επιτυχίες σε όλες τις σπουδάστριες και σε όλους τους σπουδαστές!
Καλή Νέα Ακαδημαϊκή Χρονιά!
Ο Διδάσκων Γιώργος Σταματάκος
Research Professor Georgios S. Stamatakos
Institute of Communication and Computer Systems (ICCS)
School of Electrical and Computer Engineering (SECE)
National Technical University of Athens (NTUA)
Director and Founder, In Silico Oncology and In Silico Medicine Group (ICCS-SECE-NTUA)
Member of the Board of Trustees, Virtual Physiological Human Institute (VPHi) Visiting Professor,
Medical School, University of Saarland, Germany (1/7– 15/9/2019)
Visiting Professor, SECE, NTUA (2016-2019) Iroon Polytechniou 9, GR 157 80 Zografos, Greece
E-Mail: gestam@central.ntua.gr , Tel. +30 210 7722287
Comments